De vrijdagmiddagblogger - deel 3 - Door: Leendert van de Ruit

Rust. Wie verlangt daar nu niet naar? Even geen kinderen om je heen. Even geen virus om rekening mee te houden. Even geen zorgen aan je hoofd.
Rust voor je lichaam. Lekker met een bakje koffie in de tuin met de zon op je hoofd. Rust voor je geest. Even uitschakelen en nergens mee bezig hoeven zijn.

 

Ik denk dat we zo nu en dan allemaal wel verlangen naar een moment van rust, op welke manier dan ook. Het is niet gezond om altijd maar ‘aan’ te staan en bezig te zijn. Je lichaam heeft zijn/haar grenzen. Voor een goede balans is rust nodig. Even de MUTE-kop indrukken als het ware.

 

Ik vind het altijd heerlijk om even het bos in te gaan. Daar valt al het geluid even weg. Je hoort alleen het ritselen van de bladeren en het gefluit van de vogels. Even weg van het gehaast van onze maatschappij. Even weg van alles wat met dat vervelende virus te maken heeft.
Het is mooi hoe de schepping haar Schepper weerspiegelt. God is ook die plek van rust. Rust, misschien, in jouw zware omstandigheden. Rust aan het einde van een moeilijke dag. Rust te midden van een moeilijke periode. Rust..

Volgens een onderzoek van de universiteit van Californië worden we elke dag gebombardeerd met twee keer zoveel informatie als 30 jaar geleden. De rust is dus ook echt ver te zoeken. We raken er bijna aan gewend dat er zoveel gebeurt en er overal om ons heen informatie op ons af komt.
Tegelijk ervaren we zoveel meer stress en geven veel mensen aan hoe moeilijk het is om echte rust te vinden. En stress is weer slecht voor je lichaam. Het put je lichaam uit, waardoor de balans er niet meer is. Ook is een teveel aan stress slecht voor je hart. Daarnaast ga je er slecht van slapen. Dus juist het moment waar je je echte rust pakt, gaat het mis. En hoe vermoeider we zijn, hoe meer stresshormonen we maken, hoe moeilijker het wordt om te slapen, hoe..
Je snapt hem denk ik wel.

 

In de Bijbel staat ook veel over rust vinden. De bekendste tekst is denk ik wel Mattheus 11:28: “Kom naar Mij, jullie die vermoeid en onder lasten gebukt gaan, dan zal Ik jullie rust geven.”
In deze tekst schuilt eigenlijk al het grote geheim: Echte rust vindt je bij God. Lever je zorgen en je problemen bij Hem in en Hij geeft je rust. Zijn die zorgen en problemen dan gelijk voorbij? Dat niet, maar ze liggen in de handen van Hem die daar ver boven staat. En dát geeft rust.

Ook David had dit ontdekt. In Psalm 62:2 schrijft hij:

“Alleen bij God vindt mijn ziel haar rust. Van Hem komt mijn redding.”

David vond zijn echte, diepe, innerlijke rust bij God.
In Psalm 23 schrijft hij poetisch:

“Hij laat mij rusten in groene weiden en voert mij naar vredig water.”

 

God zelf wijst zijn eigen volk er ook op. In Jeremia lees je hoe Jeruzalem is verworden tot een stad vol zonden en kwaad. God spreekt door de profeet Jeremia tot zijn volk over het onheil wat hen te wachten staat als ze op deze manier door blijven gaan. In Jeremia 6:16 lees je wat God door Jeremia zegt tot zijn volk:

“Dit zegt de Heer: ‘Mijn volk, sta eens even stil op de weg die je gaat. Vraag eens naar de goede weg, de weg die je vroeger ging. Want als je die weg weer kiest, zal het weer goed met je gaan. Dan zul je weer vrede hebben. Maar jullie zeggen: ‘Wij willen die weg niet’ ‘.

Rust pakken is ook tijd hebben om in die rust met God te praten. Om Hem te vragen of je nog op de goede weg zit. Of je doet wat Hij van je vraagt. Om misschien even bij Hem op schoot uit te huilen omdat je een complete baaldag hebt gehad. Om Hem te danken voor de dingen in je leven waar je zo gezegend mee bent.

 

Ik daag je uit om komende tijd even échte rust te zoeken en jezelf op één lijn te brengen met Hem bij wie échte rust te vinden is.

Welkom

Iedere zondag 10.00 uur

Adres samenkomst

Stationslaan 121, Harderwijk

Giften

NL77 RABO 0133 5150 95

Volg sefanja op

Facebook

Concept en ontwerp: Inzpire Design & Communicatie
Webdevelopment: Haagen Internet