De blog van deze week is van gastblogger Johanneke de Jong

Waak over je hart

 

Je hart als bron van je leven!
 

‘Van alles waar je over waakt, waak vooral over je hart! Het is de bron van je leven.’

(Spreuken 4:23)
 

De afgelopen weken ben ik me aan het verdiepen in het leven van David. Ik ben de bijbel gaan pakken en ergens begonnen in 1 Samuël. Daarnaast lees ik steeds een Psalm. Ik merk dat ik nog niet precies woorden kan geven aan hoe dit me aan het raken en inspireren is, maar het doet me enorm veel.

 

Op dit moment van schrijven is het ongeveer 6 ½ maand geleden dat ik goed ziek werd. Het gaat nu veel beter. Maar ik ben overdag nog steeds voornamelijk thuis; bevind me veel in mijn eigen cocon en er gaat veel van mijn aandacht naar het leren luisteren naar mijn lichaam, het doseren van mijn energie en heel veel rusten.

In deze maanden ontdek ik veel: ik ontdek nog meer wie God is en ik ontdek hoe belangrijk het is aandacht te geven aan wat er in mij leeft. Ik ontdek hoe belangrijk het is te waken over mijn hart (het geestelijke deel in mij waar mijn gevoelens, emoties en verlangens zich bevinden). Zodat het leven van God daar nog meer ruimte krijgt.

Een poosje terug bekeek ik een preek die ik een paar jaar terug ook al eens had gezien van Melissa Helser. Aan het einde benadrukt ze hoe belangrijk het is dat ‘je je hart niet kwijtraakt’. Zij zegt op een gegeven moment tegen zichzelf (haar hart): ‘I am not gonna lose you!’ Het ging erover over hoe belangrijk het is dat we aandacht geven aan wat er in ons hart leeft; hoe belangrijk onze emoties, gevoelens en verlangens zijn. Volgens mij vinden we dit vaak maar knap lastig om woorden aan te geven! We weten en beamen het belang, maar het voelt misschien soms alsof we een afscherming in ons meedragen die ons denken en hart van elkaar scheidt! Ons binnenste en dat wat echt in ons leeft krijgt niet altijd ruimte. Is het angst om kwetsbaar te zijn?

 

Ik ben gaan lezen over het leven van David, omdat ik ineens moest denken aan dat God zegt: ‘David was een man naar mijn hart!’ Dat maakte me nieuwsgierig. Wie was hij dan? Hoe leefde David dan? Ik wil ook zo een persoon zijn: iemand naar Zijn hart!

 

Een paar ontdekkingen:

· David was veel op de vlucht.

· Hij voelde zich soms behoorlijk minder dan anderen. (‘Wie ben ik, dat U zo naar mij omziet!’)

· Hij wist geregeld niet wat te doen. Maar vroeg het keer op keer aan God: moet ik wel of niet aanvallen? En gaan wij dan winnen?

· Hij kon boos zijn op God, maar wat bleek? Eigenlijk was hij angstig! (toen Uzza overleed omdat hij de ark van God had aangeraakt)

· Hij gaf ruimte aan zijn blijheid en begon als een gek te dansen – schaamtevol was het voor zijn vrouw.

· Wat was en bleef David eerlijk! Wat kon hij goed woorden en ruimte geven aan dat wat er echt leefde. Hij was open over zijn zonde, over zijn pijn, over zijn blijheid, over zijn angst, over zijn liefde voor God, over zijn boosheid, …

· Omdat David zo eerlijk was, kon God hierop reageren vanuit Zijn hart

David een man naar God’s hart.
David, die God gehoorzaamde en God intens zocht, maar dus ook zo goed zichzelf kende. Doordat David zo eerlijk en open was naar God, gaf dit God ruimte hier keer op keer op te reageren met Zijn antwoorden, met Liefde, met correctie, etc. David wist als geen ander waar Leven te vinden was en leerde God steeds beter kennen. Het leven was in zijn hart; zijn hart dat zo in verbinding stond met Zijn vader! In zijn hart vond vaak een uitwisseling plaats met het hart van God.

 

Liesbeth vertelde hier eigenlijk ook iets over in de woensdagoverdenking. Als je het nog niet gezien hebt moet je het maar eens terugluisteren.

 

Ons hart kennen, het mogen laten ‘ademen’ en leren hoe jij je hart kan uitwisselen met jouw Schepper is zo belangrijk! Staat het daarom ook niet hier in Spreuken, dat het zo belangrijk is hierover te waken? Doe jij dit? Wat kan dit moeilijk zijn hè? Jouw hart is zo kostbaar voor God. Niets is belangrijker voor Hem dan jouw welzijn en intimiteit met jou. Verlang je er ook naar jouw hart meer te kennen en te bewaken? We mogen Hem gelukkig vragen ons hierbij te helpen. Stap voor stap mogen we hierin groeien.

Welkom

Iedere zondag 10.00 uur

Adres samenkomst

Stationslaan 121, Harderwijk

Giften

NL77 RABO 0133 5150 95

Volg sefanja op

Facebook

Concept en ontwerp: Inzpire Design & Communicatie
Webdevelopment: Haagen Internet